دکتر سیده حورا موسوی واحد فوق تخصص پریناتولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد توصیه میکند که مادران باردار با رعایت نکات کلیدی و توصیههای پزشکی در ماه مبارک رمضان، سلامت خود و نوزادشان را حفظ کنند.
دکتر موسوی واحد در خصوص روزهداری زنان باردار و هشدارهایی که باید به آنها توجه کنند، توضیحاتی ارائه داد. وی تاکید کرد: توصیه کلی این است که روزهداری برای خانمهای باردار اجباری نیست و خانمهایی که تمایل به روزه داری دارند ، باید مراقب وضعیت تغذیه و سلامت خود و جنین باشند. در سه ماه اول بارداری، به دلیل نوسانات هورمونی ، تشدید تهوع استفراغ و تولید کتون در اثر گرسنگی طولانی ، روزهداری توصیه نمیشود و در سه ماهه آخر بارداری یعنی از حدود ۲۸ تا ۳۰ هفته به دلیل نیاز بیشتر جنین به موادغذایی و پیک رشدی جنین در این زمان ، بهتر است روزه نگیرند.
وی افزود: زنانی که در دوران بارداری وزنگیری مناسبی نداشته اند ، مبتلا به فشار خون بارداری ،یا دیابت حاملگی هستند ، محدودیت رشد جنین دارند یا بیماریهای مزمن دیگر دارند، باید از روزهداری پرهیز کنند.
مادران بارداری که با رعایت موارد ذکر شده ، تصمیم به روزه داری دارند ، باید مراقب حرکات جنین و انقباضات رحمی باشند و آگاهی از علائم کمآبی بدن داشته باشد و درصورت علائمی مانند احساس سرگیجه، سردرد ، ضعف ، تهوع ، تشنگی زیاد، ادرار تیره و کم حجم همراه با بوی بد ادرار ( که نشاندهنده دفع کتون است ) از روزه داری پرهیز کنند .
فوق تخصص پریناتولوژی اشاره داشت که در مطالعات انجام شده روزهداری کمتر از ۱۶ ساعت با رعایت موارد ذکر شده ، تاثیر قابل توجهی بر رشد جنین و سلامت نوزاد نداردهمچنین دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص جلوگیری از کمآبی بدن و افت قند خون در دوران بارداری گفت: مادران باردار باید به علائمی مانند تشنگی، حجم و رنگ ادرار دقت کنند و اگر علائم کمآبی یا افت قند خون مشاهده شد، دیگر نباید روزه بگیرند. همچنین مادران باردار روزه دار ، میتوانند در زمان بعدازظهر تا افطار، آزمایش ادرار جهت بررسی وضعیت کتون ادرار انجام دهند و در صورت منفی بودن تست کتون، روزهداری را در روزهای بعد انجام دهند.
توصیههای تغذیهای برای روزهداری در دوران بارداری
وی تاکید زیادی بر رژیم غذایی مناسب برای زنان باردار که روزه میگیرند، دارد وتوصیه میکند مادران باردار متمایل به روزه داری ، باید با مشاوره تغذیه رژیم غذایی مناسبی مصرف کنند. مصرف آب و مایعات کافی از افطار تا سحر و استراحت کافی در محیط مناسب در طول روز به سلامت مادر و جنین کمک میکند. برای سحری، بهتر است غذاهایی با فیبر بالا مانند غلات سبوسدار مصرف شود تا قند خون به تدریج وارد بدن شود. مصرف میوههایی مانند موز، خرما و آجیل نیز مناسب است. در وعده افطار باید از غذاهای سنگین و سرخکردنی پرهیز شود و به جای آن، از غذاهای سبکتر و مقوی مانند گوشت، مرغ و ماهی استفاده کنند. مصرف قندهای ساده مانند زولبیا و بامیه نیز باید محدود شود.
این متخصص همچنین افزود: مادران باردار باید طبق توصیه پزشک، مکملهای خود را مصرف کنند و همراه با آنها، آب و مایعات کافی بنوشند. دکتر موسوی واحد در پایان گفت: مادران باردار باید از مصرف مواد حاوی کافئین مانند قهوه و چای پررنگ پرهیز کنند، زیرا این مواد باعث دفع بیشتر مایعات و کمآبی بدن میشوند.

دکتر موسوی واحد در خصوص روزهداری زنان باردار و هشدارهایی که باید به آنها توجه کنند، توضیحاتی ارائه داد. وی تاکید کرد: توصیه کلی این است که روزهداری برای خانمهای باردار اجباری نیست و خانمهایی که تمایل به روزه داری دارند ، باید مراقب وضعیت تغذیه و سلامت خود و جنین باشند. در سه ماه اول بارداری، به دلیل نوسانات هورمونی ، تشدید تهوع استفراغ و تولید کتون در اثر گرسنگی طولانی ، روزهداری توصیه نمیشود و در سه ماهه آخر بارداری یعنی از حدود ۲۸ تا ۳۰ هفته به دلیل نیاز بیشتر جنین به موادغذایی و پیک رشدی جنین در این زمان ، بهتر است روزه نگیرند.
وی افزود: زنانی که در دوران بارداری وزنگیری مناسبی نداشته اند ، مبتلا به فشار خون بارداری ،یا دیابت حاملگی هستند ، محدودیت رشد جنین دارند یا بیماریهای مزمن دیگر دارند، باید از روزهداری پرهیز کنند.
مادران بارداری که با رعایت موارد ذکر شده ، تصمیم به روزه داری دارند ، باید مراقب حرکات جنین و انقباضات رحمی باشند و آگاهی از علائم کمآبی بدن داشته باشد و درصورت علائمی مانند احساس سرگیجه، سردرد ، ضعف ، تهوع ، تشنگی زیاد، ادرار تیره و کم حجم همراه با بوی بد ادرار ( که نشاندهنده دفع کتون است ) از روزه داری پرهیز کنند .
فوق تخصص پریناتولوژی اشاره داشت که در مطالعات انجام شده روزهداری کمتر از ۱۶ ساعت با رعایت موارد ذکر شده ، تاثیر قابل توجهی بر رشد جنین و سلامت نوزاد نداردهمچنین دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص جلوگیری از کمآبی بدن و افت قند خون در دوران بارداری گفت: مادران باردار باید به علائمی مانند تشنگی، حجم و رنگ ادرار دقت کنند و اگر علائم کمآبی یا افت قند خون مشاهده شد، دیگر نباید روزه بگیرند. همچنین مادران باردار روزه دار ، میتوانند در زمان بعدازظهر تا افطار، آزمایش ادرار جهت بررسی وضعیت کتون ادرار انجام دهند و در صورت منفی بودن تست کتون، روزهداری را در روزهای بعد انجام دهند.
توصیههای تغذیهای برای روزهداری در دوران بارداری
وی تاکید زیادی بر رژیم غذایی مناسب برای زنان باردار که روزه میگیرند، دارد وتوصیه میکند مادران باردار متمایل به روزه داری ، باید با مشاوره تغذیه رژیم غذایی مناسبی مصرف کنند. مصرف آب و مایعات کافی از افطار تا سحر و استراحت کافی در محیط مناسب در طول روز به سلامت مادر و جنین کمک میکند. برای سحری، بهتر است غذاهایی با فیبر بالا مانند غلات سبوسدار مصرف شود تا قند خون به تدریج وارد بدن شود. مصرف میوههایی مانند موز، خرما و آجیل نیز مناسب است. در وعده افطار باید از غذاهای سنگین و سرخکردنی پرهیز شود و به جای آن، از غذاهای سبکتر و مقوی مانند گوشت، مرغ و ماهی استفاده کنند. مصرف قندهای ساده مانند زولبیا و بامیه نیز باید محدود شود.
این متخصص همچنین افزود: مادران باردار باید طبق توصیه پزشک، مکملهای خود را مصرف کنند و همراه با آنها، آب و مایعات کافی بنوشند. دکتر موسوی واحد در پایان گفت: مادران باردار باید از مصرف مواد حاوی کافئین مانند قهوه و چای پررنگ پرهیز کنند، زیرا این مواد باعث دفع بیشتر مایعات و کمآبی بدن میشوند.
