نيم ساعت اول تولد، دقايق طلايي تغذيه نوزاد با شيرمادر

براساس مباني علمي تغذيه نوزاد با شير مادر بويژه در نیم ساعت اول تولد و ارتباط پوستي و عاطفي نوزاد با مادر، اهميت آن در وضعيت سلامتي نوزاد به اندازه همه عمر نوزاد خواهد بود.

دکتر اشرف محمدزاده، فوق تخصص نوزادان و عضو هيئت علمي گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکي مشهد ضمن گراميداشت هفته جهاني شير مادر گفت: شیر مادر به علت اهمیتی که از نظر بقا، رشد و تکامل، پیشگیری از بیماری‌های مختلف، حفظ محیط زیست، افزایش ضریب هوشی کودک‌ و پيشگیری از بیماری‌های روانی و سرطان ها دارد کامل ترين و بهترین غذا برای نوزادان محسوب مي گردد.

وي ادامه داد: این مایده الهی تنها ماده غذایی است که کاملا متناسب با نیاز های بشر آفریده شده و شیر مادر در نوزادان رشد عقلی ایجاد می‌کند.

وي افزود: در روزهای اولیه بعد از زایمان، مادر قادر به توليد شیر بسيار مغذي به نام آغوز مي باشد شيرآغوز غلیظ، زرد رنگ و مملو از مواد مغذی است که به مقدار کافی برای برطرف کردن نیاز های نوزاد در پستان مادر تولید می شود.

وي تصريح کرد: شیرآغوز مملو از مواد ایمنی بوده و اولین واکسن نوزاد محسوب می‌شود که حتما بايد به نوزاد خورانده شود همچنين شيرآغوز به نوزاد تازه متولد شده کمک می کند که سیستم گوارشی به درستی خود را برای هضم شیر مادر آماده سازد.

وي اذعان داشت: مادری که باردار شده قادر به تولید شیر هم خواهد بود غالبا نداشتن شیر یک‌ تصور کاذب در مادر هست بويژه روز های اول ممکن است شیر مادر جریان کمی داشته اما همین مقدار توليد شده نیاز نوزاد رو تامین خواهد کرد.

دکتر محمدزاده، به مادراني که در ابتداي دوران شير دهي داراي شير کمتري هستند توصيه کرد: با مک زدن پستان بوسيله نوزاد جریان توليد شير بتدریج بهتر می‌شود و این مورد بويژه براي مادران زايمان اول نیازمند آموزش و همچنين اطمینان خاطر دادن به مادر خواهد بود وي تاکيد کرد: بایستی تغذیه با شیر مادر را بلافاصله بعد تولد شروع گردد.

رئیس بخش مراقبت های ویژه نوزادان مجتمع آموزشي، پژوهشي و درماني امام رضا (ع) خاطر نشان کرد: معمولا در اغلب بیماری های مادر،‌ منع شیر دهی وجود ندارد و مادر می‌تواند دارو مورد تجویز پزشک را استفاده و شیردهی به نوزاد را هم ادامه دهد.

وي با بيان اينکه اساس تولید شیر در پستان مادر مکیدن پستان توسط شیر خوار می‌باشد ادامه داد: تغذيه مادر در دوران شير دهي وابسته به نوع غذا نيست ولي تغذيه مناسب، ميزان وتنوع مصرف مواد غذايي از همه هرم غذايي توسط مادر اهميت بالايي دارد.

دکتر اشرف محمدزاده تصريح کرد: اين تصور که شیر دهی مادر را ضعیف می‌کند اشتباه است شیر دهی برای مادر نه تنها ضرر ندارد بلکه فواید مهمي از جمله کاهش ريسک ابتلا مادر به بيماريهاي سرطان پستان، دستگاه تناسلی کم خوني را در پي خواهد داشت همچنين مادر با یک روش صحیح در پایان دو سال شیر دهی به وزن اولیه بر خواهد گشت.

عضو هيئت علمي گروه کودکان دانشگاه گفت: در جریان بیماری ها غالباً کودکان بی اشتها می‌شوند ولی در هیچ بیماری منع شیر دهی وجود ندارد ‌مطابق میل کودک ‌باید شير در اختیارش قرار گيرد و کودکان معمولا پستان مادر رو بهتر از شیشه شیر خشک در جریان بیماری هایشان قبول می‌کنند.

روابط عمومي مجتمع آموزشي، پژوهشي و درماني امام رضا (ع)