فیزیوتراپی اولین پاسخ به مشکلات سیستم‌های اسکلتی، عضلانی و ضایعات حرکتی

دکتر حسين حسن آبادي متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد در گفتگو با وب دا ضمن تبریک دوم مرداد روز ملی فیزیوتراپی اظهار کرد: به هر علتي كه حركت يک فرد آسيب ببيند و يا دچار فقر حرکتي ناشي از برهم خوردن بيومكانيك عضله و مفصل شود نيازمند دريافت خدمات تخصصي فيزيوتراپي خواهد بود.

وي ادامه داد: ضعف عضلات، چاقی مفرط و پوکی استخوان از عوارض مشکلات حرکتی است که در صورت تداوم آن و انجام ندادن فعالیت فیزیکی خطراتی را برای سلامت ایجاد خواهد کرد.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی افزود: اختلال حركتي مي تواند به صورت كاهش حركت و يا هدفمند نبودن حركت براي يک فرد اتفاق افتاده و گاهي فرد بيمار حركت را دارد اما يك حركت مفيد و هدفمند نيست و ممکن است اينگونه حتي منجر به آسيب شود.

عضو هیات علمي گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اذعان داشت: ممكن است بيمار بدون مراجعه به فيزيوتراپي حركات مفصل را به دست بياورد اما حركتي كه بدست آمده بيشتر از اينكه مفيد باشد، باعث آسيب به مفصل بيمار شود. اينكه چه اختلالي نياز به فيزيوتراپي پيدا خواهد كرد بسته به تشخيص پزشك معالج و نظر فيزيوتراپيست خواهد بود.

دکتر حسن آبادي تصريح کرد: برخي از دلايل مراجعه به فيزيوتراپي كاهش حركت نيست ممکن است بيمار به علت درد به فيزيوتراپي مراجعه کند تا با استفاده از دستگاه هاي كاهنده درد و تكنيك هاي دستي به كاهش درد بيمار كمك شود و بيماران در فاز حاد توانبخشي الزاما نياز به مراجعه به فيزيوتراپي دارند تا به اصلاح بيومكانيك مفصل و بازآموزي حركت پرداخته شود.

وي با بيان اينکه فیزیوتراپی حیطه‌ای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری‌ها، درمان، توان‌بخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد است افزود:فيزيوتراپيست ها به عنوان درمانگر عضله، با شناختي كه از عضلات و بيومكانيك مفصل دارند بهترين افراد براي بازآموزي حركت و توانبخشي اختلالات حركتي و اصلاح وضعيت محسوب ميشوند.

عضو هیات علمي گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: از آنجايي كه حركت اساس زندگي روزمره يك فرد است در صورت فقر حركتي، فرد از يك زندگي معمول برخوردار نخواهد بود تلاش و نقش يک فيزيوتراپيست در جهت احياي حركت و بازگرداندن کيفيت زندگي عادي فرد خواهد بود.

دکتر حسن آبادي در خصوص آخرين روش ها و شيو هاي درماني در حوزه فیزیوتِراپی گفت: درمان بیماری‌ها و اختلالات عصبی، ماهیچه‌ای، اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریان‌های الکتریکی، مانورهای دستی، تمرین درماني و عوامل فیزیکی دیگرکه در این روش‌ها از تمرين، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان مدوله شده استفاده می‌شود، صورت می گیرد.

وي اهداف درماني فيزيوتراپي را پيشگيري از آسيب هاي عضلاني اسكلتي و اصلاح الگوي زندگي و درمان بيماري هايي كه دچار عوارضي هستند و در حيطه حركت درماني قرار ميگيرد عنوان کرد.

عضو هیات علمي گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در بخش فيزيوتراپي مجتمع آموزشي، پژوهشي و درماني امام رضا(ع) به عنوان يك بيمارستان فوق تخصصي درمان بيماران اعم از بيماري هاي ارتوپدي، جراحي هاي ارتوپدي، مغزو اعصاب و پوستي روماتيسمي، با ارزيابي اوليه بيمار، تعيين برنامه درماني و نحوه مراجعه بيمار، تمرين درماني و تكنيك هاي دستي، مكانوتراپي و الكتروتراپي انجام مي شود.

وي به افراد سالم نيز توصيه کرد: با مراجعه به يك فيزيوتراپيست در خصوص نحوه فعاليت هاي روزانه در جهت اصلاح الگوي راه رفتن، نشست و برخواست و نحوه صحيح مطالعه و استفاده از تلفن همراه مشورت گرفته تا در آينده به عوارض وضعيت هاي نامناسب و مشكلات عضلاني اسكلتي دچار نشوند.

وي در پايان فرارسيدن 2 مرداد روز ملي فيزيوتراپي را به جامعه بزرگ پزشکي همکاراني که در اين حوزه فعاليت مي کنند تبريک گفت.