هفته پيشگيري از مسموميت ها

هفته اول آبان ماه هر سال با عنوان «هفته پيشگيري از مسموميت ها » نامگذاري شده است

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هفته اول آبان ماه (اول تا هفتم آبان ماه) هر سال را به عنوان «هفته پيشگيري از مسموميت ها » نامگذاري نموده است و در اين هفته در خصوص راه هاي پيشگيري از بروز انواع مسموميت ها اطلاع رسانی می شود

به گزارش وبدا دکتر بیتا دادپور سرپرست گروه سم شناسی باليني دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این هفته در خصوص انواع شايع مسمومیت ها و چگونگي كنترل آن و نحوه انجام اقدامات اوليه در مواجهه با فرد مسموم، اطلاع رساني و آموزش عمومي به صورت وسيع و گسترده اي انجام مي پذيرد.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا با اشاره به اینکه شعار اولین روز هفته مسمومیت ها " پیشگیری از بروز مسمومیت ناشی از داروها" است خاطر نشان کرد: شايعترين علت بروز مسموميت ها،  مصرف بيش از مقادير درماني داروها  مي باشد و هفتاد درصد از مسمومیت های ارجاع شده به مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم کشور، مسمومیت های دارویی است.

دکتر دادپور افزود:  مصرف خودسرانه داروها بدون تجويز پزشك  ممکن است سلامت  افراد را به خطر اندازد و مقادير بالاي برخي از داروهاي به ظاهر كم خطر، مي توانند براي فرد خصوصاً کودکان و افراد مسن كشنده باشد. تهيه دارو با عنوان قرص يا كپسول ترك از عطاري ها معضلي است كه مكررا منجر به مسموميت منجر به بستري افراد در بيمارستان مي شود. ميزان داروها و مواد غير قانوني موجود دراين كپسول ها اصلا كنترل شده و مشخص نيست و بكرات شاهد عوارض عصبي شامل اختلال هوشياري و تشنج در بيماران مصرف كننده اين داروها بوده ايم.

دانشیار گروه سم شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینکه معمولا مادران برای کاهش تب در کودکان، از داروی استامینوفن استفاده مي كنند بر خانواده ها تاکید کرد: این دارو را بر اساس وزن و سن کودک و با مشورت پزشک و داروساز به کودک بدهید چون مقادیر بیش از حد درمانی استامینوفن می تواند ایجاد مسمومیت خطرناك در كودك نماید.

دکتر دادپور با اعلام اینکه علائم مصرف خودسرانه مسکن ها ممکن است ساعت ها طول بکشد تا بروز کند خاطر نشان کرد: مصرف مقادیر بالای این داروها با هدف تسكين بيشتر درد، می توانند منجر به صدمات دائمی کبد و کلیه فرد مسموم شود.

متخصص داخلی و فلوشیپ سم شناسی بالینی افزود : در برخورد با فرد مسموم غیر هوشیاری، که در کنارش بسته های خالي دارو وجود دارد، ضمن حفظ خونسردی خود و عدم القاء استفراغ در این فرد، بسته های دارویی را همراه بیمار به بیمارستان ببرید و درصورت هوشیاری بیمار، نام وتعداد دارو را از او پرسیده و به کادر درمانی اطلاع دهيد. هيچ دارويي بدون تجويز پزشك مصرف نشود و از تهيه دارو از عطاري ها بدون تاييد پزشك اكيدا خودداري شود.