شناسنامه بیمارستان امام رضا (ع)              سال تاسیس : 1313 هجری شمسی

مساحت : 28500 مترمربع                                تعداد تخت : 918 تخت

آدرس : ایران، مشهد، میدان امام رضا (ع)

معمار بيمارستان:

مهندس کریم طاهر زاده بهزاد  از معماران پیشگام آعاز قرن اخیر در ایران بود ، او در زمان تبعید آزادیخواهان مشروطه در سال 1286 شمسی (1908) میلادی مجبور به ترک وطن شد و در دوران محاجرت در دانشکده هنرهای زیبای استانبول و آکادمی معماری برلین به تحصیل معماری پرداخت در سال 1305 او از اولین آرشیتکتهای ایرانی تحصیل کرده بود که به ایران بازگشت و به فعالیت معماری پرداخت .

اولین اثر طاهر زاده بهزاد در ایران آرامگاه فردوسی ، تجلی دیگاه گرایشهای باستانی ، تاریخی و هویت ایرانی بود او با استفاده از عناصر و موتیف های محلی و غیر محلی توانایی خود را در ارئه شیوه ای جدید در معماری به نمایش گذاشت .گزسنش آزاد در تزئینات و استفاده از موتیف ها و عناصر شیوه های مختلف در برخی بناها از جمله بیمارستان امام رضا (ع) در مشهد او را به سوی نوعی معماری که رنگ و بوی محلی دارد رهنمون ساخته . بناهای او در بنگاه راه آهن ضمن حذف ترئنات محلی و ساده تر شدن بنا گرایش به جریان معماری آرت دکو با مراجع بین الملی را ارائه میکند .

-بناهای دوره اول _ شش سال و نیم در مشهد

-آرامگاه فردوسی - بیمارستان  امام رضا-دبیرستان امام رضا- احداث و خیابان فلکه و بناهای اطراف حرم - آرامگاه حکیم عمر خیام

-بناهای دوره میانی – از مشهد تا تهران - تئاتر شیر و خورشید - نمای شمالی مجلس شورای ملی - دانشگاه جنگ - کارخانه چیت سازی بهشهر

تاریخچه بیمارستان :

بیمارستان امام رضا (ع)، یکی بزرگترین بیمارستانهای شهر مشهد می باشد، احداث این بیمارستان در زمینی به مساحت 5/28 هکتار و زیر بنای 28500 متر مربع در سال 1307 آغاز و تقریبا از سال 1313 تحت نام مریضخانه شاهرضا شروع به فعالیت نمود. در آغاز دارای صد تخت و بخشهای داخلی، جراحی، چشم پزشکی، کودکان، عفونی، زایشگاه، درمانگاه، آزمایشگاه، رادیولوژی، دندانپزشکی و تشریح حیوانات و قسمتهای وابسته بود. در سال 1324 ساختمان گوش و حلق و بینی دایر و تا سالهای 28 و 1327 تعداد تختها به 250 تخت افزایش یافت. در سال 1241 لگاد و رئیس بخش جراحی این بیمارستان مرحوم "دکتر بول ون" بود. این پزشک دلسوز بلژیکی پس از آشنایی با دین مبین اسلام مسلمان گردید و سالها با دلسوزی در این بیمارستان به طبابت مشغول بود. تعداد پزشکان در آن سالها 45 نفر بود. یک دندانپزشک، 6 داروساز، 18 پزشکیار، 270 پرستار و 5 ماما عهده دار وظایف درمانی بیمارستان در آن سالها بوده اند.

در سال 1354 بر اساس یک توافق نامه آستانقدس اقدام به تهیه مقاوله نامه واگذاری 90 ساله ای نمود که طبق آن قرار داد بیمارستان به دانشگاه فردوسی مشهد واگذار گردید. از آن تاریخ به بعد بیمارستان به یک مرکز آموزشی درمانی تحت نظارت دانشگاه فعالیت می نمود. طبق آمارهای موجود تعداد کل تخت های بیمارستان در آن سالها به 363 تخت افزایش یافته بود.

دراوج شکل گیری انقلاب شکوهمند اسلامی در سالهای 1357 و 1356 به زعامت ولایت فقیه و فرزانه انقلاب حضرت امام خمینی (ره) این بیمارستان نیز در ردیف یکی از پایگاهها و مراکز مبارزه با رژیم ستم شاهی قرار گرفت. بطوریکه در سال 1357 بسیاری از علما و روحانیون مبارز خراسان از جمله رهبر عظیم الشان انقلاب حضرت آبت الله خامنه ای نیز در جمع علما متحصن در مجتمع آموزشی حضور داشتند و به هدایت و رهبری امت بپا خواسته خراسان و جامعه دانشگاهی می پرداختند. با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در سال 1357 نام شاهرضا از عنوان این بیمارستان حذف گردید و نام مقدس و منور امام رضا (ع) مزین شد.

مشخصات بیمارستان :

در حال حاضر بیمارستان امام رضا (ع) با داشتن 856 تخت بعنوان یک بیمارستان جنرال و درجه یک در ردیف یکی از بزرگترین مراکز عمده آموزشی ودرمانی سطح کشور قرار دارد. بطوریکه این مرکز علاوه بر درمان بیماران مراجعه کننده بعنوان یک پایگاه تحقیقات آموزش پزشکی و یک مرکز تعلیم و تربیت دانشجویان و دانشجویان رشته های پزشکی در سطح تخصصی و فوق تخصصی می باشد و همه ساله تعدادی استاژر، انترن و رزیدنت تحت نظر روسای بخشهای مختلف این بیمارستان تحت آموزشهای علوم بالینی قرار می گیرند.

پوشش درمانی این بیمارستان نیز بسیار وسیع می باشد درمانگاه و بخشهای اورژانس در مجتمع درمانگاهی این بیمارستان قرار دارد که بصورت شبانه روزی با حضور پزشکان داخلی و جراحی در ارائه خدمات درمانی به مراجعین فعال است. مجتمع درمانگاهی (پلی کلینیک) بیمارستان دارای درمانگاههای تخصصی زیر می باشد : ارتوپدی، ارولوژی، جراحی عمومی، پوست، چشم پزشکی، داخلی تخصصی، گوش و حلق و بینی، زنان و زایمان، درمانگاه مصدومین و مسمومین، پانسمان و تزریقات و بهداشت و تنظیم خانواده. همچنین واحدهای مختلف دیگری در این مجتمع درمانگاهی مستقر می باشد که وظیفه خدمات حمایتی و اداری بیماران بعهده این واحدها می باشد از جمله واحد پذیرش و اسناد پزشکی، کارشناسی امور بیمه گری و مددکاری اجتماعی.

در این بیمارستان علاوه بر دارا بودن مجتمع درمانگاهی بخشهایی نیز بمنظور بستری نمودن بیماران نیازمند وجود دارد، بخشهایی از جمله ارتوپدی، ارولوژی، جراحی، قلب سی سی یو، داخلی تخصصی، آی سی یو داخلی، چشم پزشکی، گوش و حلق و بینی، پوست، روماتولوژی و هماتولوژی، اطفال، نوزادان، آی سی یو نوزادان، زنان و زایمان، عفونی، سوختگی، دیالیز سنگ شکن که در بخشهای مذکور نسبت به پذیرش و بستری بیماران نیازمند و درمان آنها اهتمام لازم صورت می پذیرد. ضمنا بخشهای پاراکلینیکی این بیمارستان نیز مشتمل بر بخشهای رادیولوژی و پزشکی هسته ای سی تی اسکن، آزمایشگاههای تخصصی مرکزی، فیزیوتراپی و ادیومتری که ارتباط با امور تشخیصی درمان بیماران انجام وظیفه می نمایند.