Mashhad University of Medical Sciences
منو اصلی

از سالهای دور، مشکلات فراوانی در اداره بخش های  اورژانس در بیمارستان ها احساس می شد. در حقیقت هیچ پزشکی در بیمارستان مسئولیت مستقیم مدیریت بیماران اورژانس را نمی پذیرفت و بخشهای اورژانس مراکز دانشگاهی نیز توسط دستیاران رشته های مختلف اداره می شد، لذا خط اول درمان بیماران بدون قیم بود و برای اداره یک بیمار مشاوره های متعدد با متخصصین مختلف انجام می شد. هم اکنون اورژانس اکثر بیمارستان ها در کشورهای اروپایی و آمریکایی توسط فارغ التحصیلان طب اورژانس اداره می شود و ازاین رهگذر کیفیت درمان، پژوهش و آموزش افزایش چشمگیری پیدا نموده است.

نخستین بار در سال 1950 ضرورت تربیت پزشكان ویژه اورژانس مورد توجه قرار گرفت و 24 سال بعد در سال 1974برای اولین بار در آمریكا در این رشته دستیار تخصصی پذیرفته شد. در ابتدا متخصصین رشته های مختلف مانند رشته های داخلی، جراحی، بیهوشی، ارتوپدی، جراحی اعصاب در کنار هم در بخش اورژانس اقدام به تربیت دستیاران این رشته تخصصی نمودند که می توانستند پاسخگوی اکثر مراجعان به اورژانس بیمارستان ها باشند. با پذیرش رسمی بورد تخصصی در سال 1978 این رشته رسما بعنوان بیست و سومین رشته تخصصی در آمریکا شناخته شد.

در ایران در سال 1375 اولین بار دانشگاه علوم پزشكی مشهد به ریاست آقای دکتر بهرامی درخواست رسمی راه اندازی این رشته را به دبیرخانه شورای آموزش پزشكی و تخصصی ارائه كرد.این درخواست به تصویب رسید واصول راه اندازی این رشته توسط وزارت بهداشت به رسمیت شناخته شد اما با توجه به عدم وجود زیرساخت مناسب در دانشگاه مشهد اجرای این درخواست به تعویق افتاد و تاسال 1379 مسكوت ماند. در آن سال مجددا این بحث از طرف دانشگاه مشهد مطرح شد و توسط وزیر وقت به دبیرخانه شورای آموزش پزشكی ماموریت داده شد در خصوص ضرورت راه اندازی این رشته كار كارشناسی انجام و نظریه مستقیما به وزیر اعلام شود. دكتر هاشمی دبیر وقت شورا گروهی را به سرپرستی دکتر علی بیداری  بعنوان مسوول ارزشیابی بخشهای تخصصی وفوق تخصصی دبیرخانه مامور این كار كرد واین گروه در دوره زمانی 6 ماهه حدود 100 كوریكولوم آموزشی در رابطه با طب اورژانس در كشورهای مختلف(امریكا.كانادا.انگلستان.استرالیا) و شرایط ارایه خدمات اورژانس را در بسیاری نقاط دنیا جمع آوری كرد ومورد بررسی قرار داد و نهایتا پیش نویس طرح را اعلام كرد. نظر دبیرخانه این بود كه این رشته برای كشور لازم وضروری است ولی كوریكولوم دانشگاه مشهد در رابطه با آموزش متخصصین در بخشهای مختلف به نظر كارا نبود و پیشنهاد دبیرخانه اعزام تیمی از متخصصین به خارج از كشور برای آموزش كوتاه مدت 6 ماهه برای فراگیری اركان و كوریكولوم و نحوه آموزش این رشته بود تا این كار با مشاركت دانشگاههای علوم پزشكی به ثمر برسد .

درسال 1379 جلسه ای از طرف مقام وزارت بر گزار شد و از دانشگاههای مادر علوم پزشكی سراسر كشور (7 دانشگاه) با حضور روسا و معاونین دانشگاهها دعوت بعمل آمد تا در مورد حمایت و راه اندازی این رشته اعلام داوطلبی نمایند و وزارت بهداشت هم حمایت خود را در این زمینه اعلام كرد .  8 نفر از متخصصین در چهار رشته مختلف انتخاب شدند تا برای دوره تكمیلی به امریكا عزیمت كنند. این افراد كه هسته اولیه تربیت دستیار را تشكیل می دادند ودر یك برنامه بسیار فشرده با هماهنگی دانشگاههای پنسیلوانیا و جرج واشنگتن موفق شدند دوره فلوشیپی طب اورژانس را بعد از 6 ماه به اتمام برسانندو به ایران مراجعت كنند .

در سال 1380 در زمان وزارت آقای دکتر فرهادی این رشته تخصصی برای اولین بار در دانشگاه علوم پزشکی ایران در زمان ریاست آقای دکتر شاه حسینی راه اندازی شد. مدیر گروه طب اورژانس این دانشگاه آقای دکتر بیداری بود و هم اکنون نیز ریاست بورد این رشته تخصصی را عهده دار است.دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در مهرماه سال 1383 با پذیرش دستیار تخصصی به مدیر گروهی آقای دکتر حسین اصل سلیمانی،آغاز بکار کرد.همزمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اقدام به راه اندازی این گروه به مدیرگروهی آقای دکتر علمداری نمود. دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز از سال 1384 به مدیر گروهی آقای دکتر قلی پوری اقدام به پذیرش دستیار در این رشته نموده است.

.

گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در سال 1387 با حضور پنج متخصص طب اورژانس(دکتر بلوردی،دکتر پیش بین،دکتر احمدی،دکتر هاشمیان و دکتر ابراهیمی) به مدیریت جناب آقای دکتر بهرامی شکل گرفت . بتدریج عملکرد این گروه طی سالهای اخیر پیشرفت کرد .بطوریکه پس از گذشت یک سال موفق شد وظیفه تربیت کارورز ودستیار (بصورت دوره طرح یکماه چرخشی) را بر عهده بگیرد.نهایتا اولین دوره اموزشی تخصصی طب اورژانس در مهر ماه سال 1389 با پذیرش دستیار تخصصی طب اورژانس به مدیریت اقای دکتر بهرامی آغاز شد.  بخش اورژانس بیمارستان امام رضا(ع) در حال حاضر با ریاست اقای دکتر بلوردی و حضور 24 ساعته متخصصین و دستیاران طب اورژانس اداره می شود که فعالیت های آموزشی پژوهشی اشتغال دارند.

در حال حاضر دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، اهواز،  بقیت الله، ارتش نیز گروه طب اورژانس تشکیل داده و به

تربیت  دستیار تخصصی این رشته اقدام نموده اند.